عنصر جیوه
جیوه فلز مایع بوده و از زمانهای قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود سمیت بسیار بالای جیوه، از این عنصر جهت اهداف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله به جیوه و مصارف و کاربردهای آن میپردازیم.
مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
جیوه فلز مایع بوده و از زمانهای قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود سمیت بسیار بالای جیوه، از این عنصر جهت اهداف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. در این مقاله به جیوه و مصارف و کاربردهای آن میپردازیم.
جیوه یک عنصر شیمیایی با عدد اتمی 80 و یک فلز واسطه میباشد. جالبترین واقعیت در رابطه با جیوه این است که با وجود اینکه جیوه یک فلز سنگین است ولی در دمای اتاق به شکل مایع وجود دارد. جیوه یک عنصر کمیاب در پوستهی زمین است در طبیعت به عنوان سولفور سیماب یا سولفید جیوه موجود است.
برخی مواقع این عنصر در livingstonite، corderoite و دیگر مواد معدنی یافت میشود، اما به ندرت به عنوان یک فلز بومی یافت میشود. در شیمی، این عصر با نماد شیمیایی Hg نشان داده میشود که از کلمهی لاتین hydrargyrum میآید، که این کلمه هم به نوبهی خودگفته شده که از کلمهی یونانی hydrargyros که به معنی آب و نقره میباشد، مشتق شده است. همانطور که از نام آن پیداست، جیوه به عنوان یک مایع با رنگ نقرهای شفاف وجود دارد.
موارد استفاده از جیوه
دانشمندان قدیمی با وجود اینکه با بسیاری از تمدنهای باستانی آشنا بودند نتوانستند به ارزش و اعتبار جیوه پی ببرند با این حال، شیمیدان فرانسوی به نام آنتوان لائورنت لاووازیر توانست جیوه را به عنوان یک عنصر با ارزش تشخیص دهد و به ارزش آن پی ببرد.
در برخی از مقبرههای مصری که تقریبا 3500 سال قدمت دارند عنصر جیوه یافت شده است. برای چینیها و تبتیها جیوه عنصری است که باعث طولانیتر شدن عمر و بهبود و التیام شکستگیها میشود. هم چنین یونانیان باستان جیوه را یک عنصر ضروری در ساخت پماد میدانند در حالی که مصریان باستان و رومیها از آن در ساخت لوازم آرایشی استفاده میکردند.
جیوه دارای هفت ایزوتوپ پایدار میباشد. آلیاژ جیوه به راحتی میتواند با بسیاری از فلزات دیگر از جمله طلا و روی ترکیب شود. با این حال، هیچ شکلی از این آلیاژ به واسطهی اینکه این عنصر میتواند در یک ظرف آهنی ذخیره شود، با آهن ترکیب نمیشود. جیوه یک عنصر بسیار فعال نیست و به راحتی واکنش نشان نمیدهد به همین دلیل جیوه هم مانند طلا, نقره و پلاتین به عنوان یک فلز نجیب در نظر گرفته میشود. اما زمانی که جیوه را حرارت میدهیم و آن را با اکسیژن واکنش میدهیم اکسید جیوه تولید میشود.
جیوه و بسیاری از ترکیبات آن از دوران قدیم برای اهداف مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال جیوه (I) کلرید و جیوه(II) سولفید در پزشکی و همچنین به عنوان شنگرف (یک رنگدانهی قرمز) مورد استفاده قرار میگیرد. در قدیم برای استخراج طلا و نقره از جیوه استفاده میکردند ، با این حال این روش امروزه به طور قابل ملاحظهای کاهش پیدا کرده است. کلرید جیوه (II) در گذشته به منظور درمان آبله نیز مورد استفاده قرار میگرفت.
در دماسنجها، هواسنجها، دستگاه سنجش فشار خون، فشارسنجها و بسیاری دیگر از ابزارهای علمی نیز از جیوه استفاده میشود. با این حال به دلیل سمی بودن جیوه در حال حاضر در برخی از این دستگاهها به جای جیوه از الکل استفاده میشود و یا با دستگاههای دیجیتال جایگزین شدهاند. جیوه به عنوان یک ترکیب در دندانپزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که از فولمینات جیوه به دلیل خاصیت انفجاری آن به عنوان یک مادهی منفجر کننده در ساخت مواد منفجره استفاده میشود.
تیومرسال یک ترکیب جیوه بوده که در ساخت ریمل مژه و ابرو استفاده شده و به عنوان یک مادهی نگهدارنده در واکسنها نیز استفاده میشود. مربورومین ترکیب دیگری از جیوه است که به عنوان یک ضدعفونی کننده برای مصرف موضعی مورد استفاده قرار میگیرد. جیوه در لامپهای فلورسنت، لامپهای بخار جیوه، لامپهای الکترون گازی، باتریها، تلسکوپ آینه مایع و غیره نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
آتشفشانها منبع تقریبا نیمی از جیوه موجود در هوا میباشند، در حالی که بقیهی جیوه موجود در هوا از فعالیتهای انسانی مانند نیروگاههای زغال سنگ، کارخانههای تولید طلا ، تولید فلزات غیرآهنی، تولید سود سوزآور، دفع زباله و تولید باتری، چدن و فولاد وارد هوا میشود.
هنگامی که جیوه استنشاق و یا بلعیده میشود یک فلز بسیار سمی و کشنده است. بسیاری از ترکیبات جیوه سمی هستند ولی دی متیل جیوه و متیل جیوه از همهی ترکیبات آن سمیتر است. جیوهی فلزی در غلظتهای بالا در آب حل میشود و در بسیاری از ماهیها و سخت پوستان تجمع پیدا میکند مصرف چنین ماهیانی میتواند سطح جیوه را در بدن افزایش دهد و در نهایت باعث مسمومیت جیوهای در فرد گردد.
متیل جیوه میتواند آسیب دایمی به مغز و کلیهها وارد کند، هم چنین مشخص شده است که برای رشد جنین نیز مضر است. مصرف آن باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشود. با توجه به خطرات بهداشتی و زیست محیطی که جیوه و ترکیبات آن دارند در بسیاری از کشورها از جمله امریکا و کشورهای اتحادیه اروپا استفاده از آن تحت کنترل مقررات مختلفی قرار است.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}